A köröm betegségeinek kezelése – lézerambulanciánkon

Az ALFA-MED  egészségközpont és Lézerklinika / www.alfa-med.hu / sebészeti rendelőjében az egyik kiemelt  terület a köröm betegségeinek ellátása. A diagnosztika azaz a betegség, ill annak okának megállapításához, valamint  a diagnosztizált elváltozás kezeléséhez széles eszköztár áll rendelkezésre.A kezelés Bőrgyógyász és Sebész  szakorvos együttműködésével történik.

Kiemelem a vizsgálatok közül a gombás folyamat gyanuja esetén elvégezhető  mikrobiologiai  vizsgálat lehetőségét.

A kezelési lehetőségek palettájából a lézeres körömkezelés érdemel említést, amelyet rendelőnkben  a legkorszerűbb technikai háttérrel folytatunk. Nem csak az un . benött köröm  miatt végzünk lézeres műtétet, hanem a köröm gombás elváltozásainak kezelésére is rendelkezésre állnak műszereink, korszerű lézer műtőnk.

A  köröm betegségei miatt a sebészeti járóbeteg szakrendelőket nap mint nap sokan keresik fel..

Sebészeti vonatkozása a körömágy gyulladásnak, és az azt leggyakrabban kiváltó benőtt köröm  szebb nevén unguis incarnatusnak van Enyhébb gyulladást, majd keserves kínokat , lázas állapotot előidéző gyulladásos folyamat alakulhat ki.Kialakulásának oka  vagy korábbi kisebb sérülés, vagy  nem megfelelő cípő okozta folyamatos  kompresszio .A köröm szélek a körömágyat irritálva gyulladásos folyamatot inditanak, a következmény az, hogy a körömágy megduzzad, fájdalmassá válik, kipirul.

Krónikus esetben a körömszélek mentés  lencsényi, majd borsónyi váladékozó un. idegentest granuloma is képződik, amely a bűzös váladékozás miatt  rendkívül kényelmetlen.

A gyulladásos folyamat kezdetén  megkísérelhető gyógyszeres kúra, helyileg alkalmazott krém, gyulladáscsökkentő tbl, ez majdnem mindig sikertelen.

A sebészeti szakrendelőkben  a körömszél eltávolítása a szokásos eljárás. A nem megfelelően növekvő körömszél eltávolítása megfelelő kezelés , sikeres szokott lenni.

A kiújuló esetekben  az ismételt körömszél eltávolítás, vagy köröm eltávolítása  jöhet szóba. Ha ez sem sikeres, akkor   körömszél plasztika következő lépés .Ez csúnya, lapát-szerű körmöt eredményez gyakran, de legalább a váladékozás, és a fájdalom megszűnésére ad esélyt.

A körömágy gyulladásnak ma legjobban bevált módja a lézerrel elvégzett beavatkozás.

A műtét során érzéstelenítést követően a körömágy azon részét távolítjuk el,  ahonnét a rossz irányba növekvő un.  széli rész indul ki. Igy a lézeres műtét nem tüneti kezelés nyújt, hanem a baj okát szünteti meg,.A kiújulás esélye sokkal kisebb, és a kozmetikai eredmény jó..

A fent leír gyulladásos folyamattól elkülönítendő a köröm gombásodása által előidézett  esztétikai szempontból nagyon kellemetlen köröm megvastagodás, köröm elszíneződés, és deformálódás.

Ennek ellátása Bőrgyógyász, és sebész együttműködését kívánja.

A kórokoz azonosítása után  gombaellenes kezelést kell kezdeni, majd a sebészeti korrekció következik. Elhúzódó a kezelés, akár több hétig is tarthat,  de a siker csak így várható..